Bono verenigt zijn zanger- en schrijverschap bij U2. Tevens is hij de drijvende kracht achter grote benefietconcerten en strijdt hij voor mensenrechten en tegen de armoede in de Derde Wereld.

Paul Hewson wordt op 10 mei 1960 geboren in de Ierse hoofdstad Dublin. Omdat vader katholiek is en moeder protestants kan hij moeilijk in de ene of andere kerkgemeenschap aarden. Zijn persoonlijke ervaringen met de religieuze tegenstellingen in Ierland en het feit dat zijn moeder overlijdt als hij pas 14 is zullen later van grote invloed zijn als hij teksten schrijft voor U2.

De band die later U2 zou gaan heten werd in oktober 1976 opgericht door drummer Larry Mullen Jr., maar Paul Hewson zal al snel de leiding overnemen. In deze tijd krijgt Paul zijn bijnaam Bono Vox (latijn voor 'goede stem') en valt hij al tijdens de eerste optredens op als charismatische zanger. Door het veelvuldig touren in de eerste jaren van U2's bestaan ontwikkelt Bono zijn stem tot een van de meest herkenbare zangstemmen van deze tijd.

Bono wordt eind jaren tachtig het middelpunt van alle media-aandacht rondom U2, omdat hij de gewoonte heeft opvallende uitspraken te doen tijdens interviews en tijdens concerten te preken. Met het uitbrengen van 'Achtung Baby' in 1991 gaat U2 op de visuele tour en Bono hijst zich in een glimmend zwartleren pak en presenteert zich op sarcastische wijze als de rocksuperster 'The Fly'. Concerten van U2 worden, naast luisterervaring, nu vooral ook een kijkspektakel, met grootse, ingewikkelde video- en lichteffecten. Tijdens de Amerikaanse tour verandert Bono in de gedaante van 'Mirrorball Man', een corrupte televisiepredikant. In de rest van de wereld speelt hij de zelfbedachte rol van Mister Macphisto, de duivel vermomd als een rocklegende op leeftijd.

Met de hulp van gitarist The Edge schrijft Bono alle U2-teksten en snijdt vaak andere onderwerpen aan dan de typische sex- en liefdesthema's die we van rockbands gewend zijn. Zo zijn religie en politiek terugkerende onderwerpen in de nummers van U2 en Bono ontpopt zich midden jaren tachtig als gedreven activist. De voorbode is zijn medewerking aan 'Do they know it's Chistmas' van Band Aid in 1984 en het grootse Live Aid-conert in Wembley een jaar later. Bono en zijn vrouw Ali bezoeken Ethiopië, waar ze wekenlang meehelpen met een voedsel- en onderwijsprogramma. In 1986 is U2 hoofdact bij de Conspiracy of Hope tour van Amnesty International en in 1999 doet Bono mee aan Net Aid, een Internet-concert dat geld inzamelt voor de afbetaling van de schulden van de Derde Wereld. Een jaar later heeft Jubilee 2000 hetzelfde doel en namens de organisatie spreekt Bono voor de vergadering van de VN en het Amerikaanse congres en heeft hij ontmoetingen met de paus en Bill Clinton.

Bono is sinds 1999 betrokken bij campagnes voor verlichting van de schuldenlast van Derde Wereldlanden, en het lot van Afrika. In 2002 richt hij de organisatie DATA op. Dit staat voor 'Debt, Aids, Trade in Africa'. Het doel van de organisatie is om bekendheid te geven aan de schulden van Afrika, de snelle verspreiding van aids en de oneerlijke handelsovereenkomsten die worden afgesloten. Bono heeft tijdens een missie die het accent legde op de aids-crisis in Afrika ook gesproken met president George W. Bush in het Witte Huis. Bono heeft in 2006 Product Red gelanceerd, hetgeen voor hem een financieel middel is om AIDS te bestrijden. Tevens geven hij en zijn vrouw sinds april 2005 het Fair Wear kledinglabel Edun uit, dat is opgezet naar de principes van de Fair Trade-handel. (Edun -het omgekeerd gespelde woord 'Nude' (naakt)- is een organisatie zonder winstoogmerk en wil met dit businessmodel verantwoord consumeren naar het "high fashion" en "catwalk" wereldje catapulteren. De bedoeling is om de nadruk te gaan leggen op "Trade" in plaats van "Aid".)

Hij werd in 2003, 2005 en 2006 genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. In 2005 werd Bono door Time Magazine uitgeroepen tot Person of the Year. In 2007 komt hier een koninklijke onderscheiding bij: Bono wordt geridderd en benoemd tot 'Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire' (KBE).