De Ierse rockband U2 werd in 1976 in Dublin opgericht en vanaf die tijd heeft het viertal aan de lopende band succesvolle albums en hits afgeleverd. 'New Years Day', 'The Fly' en 'Elevation' zijn slechts enkele U2-hoogtepunten.

In 1976 plaatst de dan 14-jarige drummer Larry Mullen Jr. een advertentie op de Mount Temple School in Dublin. Hij is op zoek naar leden voor zijn bandje en krijgt gitarist Dave Evans, bassist Adam Clayton en Paul Hewson bij hem thuis op bezoek. Hewson was eigenlijk geen zanger en kon ook geen gitaar spelen, maar al na vijf minuten was Mullen zijn baan als bandleider kwijt aan Hewson. De vier tieners hadden toen, bij hun eerste ontmoeting in Mullens kleine keuken, geen idee dat ze zouden uitgroeien tot een van de meest invloedrijke rockbands van de afgelopen twintig jaar.

De band heet aanvankelijk 'Feedback' en later als 'Hype' maken ze covers van de Rolling Stones. De covers waren echter zo slecht dat ze gauw besluiten eigen nummers te maken. Eind jaren zeventig vierde de punkbeweging hoogtij en al gauw kreeg de band, inmiddels U2 geheten, het etiket 'punkband' aangemeten. Paul Hewson wordt door een vriend omgedoopt tot Bono Vox - aanvankelijk een lullig bedoelde verwijzing naar een merk gehoorapparaten, maar zodra Hewson de latijnse betekenis doorheeft ("mooie stem") accepteert hij zijn nieuwe naam en geeft hij Evans de bijnaam "The Edge". In 1978 verschijnt een eerste EP, dat alleen in Ireland verkrijgbaar is, maar daar wel de hitlijsten bereikt.

Het duurt even voordat U2 ook in Engeland succes heeft, mede omdat ze tijdens hun eerste Engelse tour door een spellingfout werden werden aangekondigd als "V2". In 1980 tekenen ze bij Island Records en brengen ze het album "Boy" uit. Het tweede, religieuzer getinte, album "October" levert geen grote hits op, maar in 1983 zet het derde album "War" U2 onmiskenbaar neer als idealistisch en politiek bewogen. "Sunday Bloody Sunday", een nummer over de bloedige strijd in Noord-Ierland, wordt het lijflied van U2.

Na jarenlange succes als live-band krijgt U2 vanaf het album 'The Joshua Tree' eindelijk ook succes in de single- en albumlijsten. Met albums als 'Rattle And Hum', 'Zooropa', 'Achtung Baby' en 'Pop' weet de band, ondanks opvallende veranderingen in hun muzikale stijl, keer op keer hun status als een de invloedrijkste en populairste rockbands ter wereld vast te houden.

Nadat U2 in 1998 hun Greatest Hits-cd met daarop de grootste hits uit de jaren 80 uitgebracht, kon een tweede Greatest Hits-cd met de U2-klappers uit de jaren 90 niet uitblijven. Het album The Best of 1990 - 2000 bevat naast de grote hits ook een nieuw nummer, 'Electrical Storm'. Ertussendoor (2002) verscheen het album 'All That You Can't Leave Behind', dat drie hits oplevert: 'Beautiful Day', 'Elevation' en 'Walk On'.

In november 2004 verscheen alweer het 14e U2-album, 'How To Dismantle An Atomic Bomb', waarvan de eerste single 'Vertigo' de zoveelste hit wordt.

U2 neemt in 2006 met Green Day een versie van het nummer "The Saints are Coming" op, van de Schotse groep The Skids. Dit nummer staat binnen twee weken na het uitbrengen bovenaan de Nederlandse top 40. De opbrengst van dit nummer is bestemd voor de slachtoffers van de orkaan Katrina.

Vanaf september 2007 werkt U2 aan een nieuw album, wederom samen met de producers Brian Eno en Daniel Lanois. Voor dat nieuwe album zijn drie schrijfsessies gedaan, eenn in Marokko en twee in Frankrijk. Beelden van een repeterende U2 zijn te zien in een documentaire over Lanois, "Here Is What Is". Op 3 december 2007 maakte de Britse krant "The Independent" bekend dat U2 met het nieuwe album trance-, metal- en Marokkaanse invloeden zal hebben.

Voor het uitkomen van het nieuwe album bracht U2 in juli de geremasterde versies uit van hun eerste 3 albums, "Boy", "October" en "War" (in 2007 deed U2 hetzelfde met "The Joshua Tree").

Op 19 december 2008 maakte U2 op hun website bekend dat op 2 maart 2009 het nieuwe album zal worden uitgebracht. Het nieuwe album zal No Line On The Horizon gaan heten. Ook werd bekend dat Anton Corbijn bezig was met een nieuwe film over U2, die als download beschikbaar zal worden gesteld, en tevens op de extra DVD van de luxe uitgave van het nieuwe album.

Op 19 januari 2009 ging de nieuwe single Get On Your Boots wereldwijd in premiere op diverse radiozenders. Het nummer zal vanaf 15 februari als digitale download beschikbaar zijn, een dag later is het nummer ook als cd-single verkrijgbaar.